5 september 2011

Tält i skogen

Primitivt, men naturnära boende

Det bor folk i Nackareservatet. Det har det gjort i många år. Om man som jag gärna promenerar runt i skogen, och dessutom gärna lämnar de vanliga promenadvägarna, stöter man på kojor och tält lite här och där. Det finns naturligtvis helt olika skäl för att välja ett sådant boende – somliga är naturromantiker och finner en tillfredsställande utmaning i att bo i en egenhändigt ihopknåpad tältkoja i skogen – andra kanske inte har så mycket att välja på. Det kan finnas väldigt intressanta historier bakom den tunna tältduken.

Jag har några bekanta som periodvis har bott i koja, tält eller tipi i skogen, som regel som ett experiment, en självvald prövning. Några har kört riktigt hardcore och bott i sina kojor även på vintern. Det kan bli väldigt tufft. En kille jag träffade hade solceller på en ställning, kopplade till sin koja som han byggt av sly och presenning. Han hade byggt en säng av ett par lastpallar och hade en liten kamin av järn – och en lampa som drevs med ett bilbatteri, som laddades upp med solcellerna. Men ruskigt primitivt blir det ju hur man än vrider och vänder på det.

Jag kan förstå att man väljer att pröva att leva så en tid, just som ett äventyr, för att bevisa för sig själv att man klarar det. Men jag hoppas att ingen känner sig tvingad ut i skogen av bostadsbrist allena. Det kan inte vara så roligt. Då blir en husvagnscamping rena lyxlivet i jämförelse. Ingen ska behöva tvingas till ett sådant liv. Projektet ”Bostad först” är en bra grej. Ingen ska behöva vara utan bostad i ett modernt samhälle.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s