23 september 2011

Hud

Hud

Det finns inte mycket som är så fascinerande som hud. Det är kroppens största organ, och det är gränsen mellan kroppen och omvärlden. Vi upplever så otroligt mycket just genom huden, som innehåller miljontals med receptorer – 8000 på en fingertopp! Vi har fem olika receptorer i huden – smärta, kyla, värme, beröring och tryck.

Beröring är magiskt. Beröring är mat för själen. En enda smekning kan sänka både hjärtrytmen och blodtrycket. Ett sätt att nå en medmänniskans själ – det innersta – är att beröra huden – det yttersta! Med beröring stärks även känslomässiga band mellan individer.

Beröring ger en god kroppsuppfattning, att man vet var varje kroppsdel börjar och slutar och hur den kan användas. Vi får då ett tydligare kroppsspråk och kommunikationen blir klarare. Med ökad kroppsuppfattning ökar även jagkänslan och initiativförmågan.

Naken hud är fascinerande. Naken hud kan vara lockande, skrämmande, frånstötande, himmelskt vacker. Naken hud kan signalera förförelse och erotik, eller underkastelse och förnedring, eller frihet. En naken kropp säger så oerhört mycket om personen – men också långt mer än så. En naken kropp är också en egen arketyp – eller flera, beroende på kontexten.

Nakna människor är bland det intressantaste och vackraste jag vet, och jag kommer nog aldrig att sluta ha den nakna kroppen som en röd tråd i mitt konstnärliga skapande.

Ett svar till “23 september 2011

  1. jag har nyligen stått krokimodell i två dagar såå underbart sköönt visa upp sig naken väldigt sexuellt o bekräftande. vanebildande tyvärr svårt hita jobb. skönt gå omkring naken och kommentera teckningarna o strecha naken i pausen. känna blickarna. skulle vara kul bli kroppsmålad också nån gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s