6 oktober 2011

KGB

KGB i Stockholm

Ända sedan mina unga tonår har jag haft en stark frihetlig ådra, som också kommit till uttryck politiskt. På 1970-talet fanns fortfarande Sovjetunionen, DDR, Ceaucescus Rumänien och flera andra kommunistiska diktaturer, och väldigt många svenskar var väldigt vänster, väldigt röda. Det var liksom fint att vara det. Men för mig var det redan då helt obegripligt att folk inte kunde se de uppenbara likheterna mellan socialistiska diktaturer och anda diktaturer – som t.ex. fascistiska eller nazistiska diktaturer.

För mig var det ingen skillnad. Jag hade t.o.m. en rockslagsknapp på vilken det stod ”FASCISM NAZISM SOCIALISM – NEJ TACK!” – ett budskap som gjorde ett antal av mina gymnasielärare högst upprörda. Jag blev utskälld, ignorerad, kritiserad, raljerad med, eftersom jag var ett ”högersvin”. Fast vad jag egentligen bara ville var att stå för frihet. Och jag kunde inte se att folk i Kina eller Sovjet hade mer frihet än italienarna under Mussolini, eller tyskarna under Hitler.

Visst, Hitler lät mörda miljontals judar, zigenare, politiskt oliktänkande och andra ”avvikare” – men detsamma pågick i såväl Sovjet som i Kina, och Mao Zedong lyckades under sin regenttid ha ihjäl flera gånger så många som Hitler hann ta kål på, inte minst genom att med sin politik svälta ihjäl tiotals miljoner kineser.

Ur den synvinkeln finner jag det högst anmärkningsvärt att det är helt acceptabelt att starta en krog mitt i Stockholm, fylla den med gammal Sovjetnostalgisk rekvisita och kalla den KGB. Jag undrar vad som skulle ha hänt om någon gjort detsamma, fast fyllt krogen med gammal nazistrekvisita och kallat krogen Gestapo. Vad tror du?

Intressant nog skulle det nog gå alldeles utmärkt att kalla krogen STASI, och ställa en Trabant utanför – eller kanske hänga den upp och ner i taket, som en flirt med Hard Rock Café och deras Cadillac i taket. Och varför inte spionmikrofoner vid varje matbord? Märk väl att STASI i praktiken var Gestapo med ett annat namn. Samma lokaler, samma anställda, samma metoder.

Sånt kan jag gå och fundera på.

Annonser

Ett svar till “6 oktober 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s