14 november 2011

Gordon Neufeld

Gordon Neufeld

På måndagkvällen var jag och lyssnade på ett föredrag med den kanadensiske psykologen Gordon Neufeld, om vad barn behöver för att växa och utvecklas. Jag har läst hans bok ”Våga ta plats i ditt barns liv” tidigare, och det var verkligen extremt informativt och inspirerande att få höra hans föredrag. Helt fantastiskt.

Gordon Neufeld har skrivit en hel del om anknytningsteori, och om hur barns hjärnor utvecklas. Grundtesen är att familjen är de allra viktigaste i barnens liv – alltså de vuxna vårdnadshavare som barnen knyter an till. Det låter fullkomligt självklart när man säger det, men hela samhället idag är inriktat på prestation och arbete, snarare än varande och lek, samt att man tidigt skiljer barnen från föräldrarna, vilket är ödesdigert för barnens förmåga att knyta an, vilket i sin tur skadar barnen känslomässigt.

Det är verkligen fascinerande hur vi kollektivt kan missa något så viktigt som barnens uppväxt – och det värsta är att många just västerlänningar, framför allt från Nordamerika och norra Europa, har utvecklat ett så enormt dåligt självförtroende gällande vår roll som föräldrar. Vi vill ha manualer, experter och professionella vårdare – och tror att de kan göra ett bättre jobb med våra barn. Och det är ett av våra största misstag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s