11 februari 2012

Vita Bergen på Söder

Vita Bergen på Södermalm

En gång i tiden var det här en riktig avkrok, rena landet. Nu är Södermalm det coolaste stället att bo för den smarta hipstern av idag. Och kanske mest just den delen av Söder som kallas ”SoFo” – South of Folkungagatan. Skånegatan med omnejd är Stockholms West Village, och Nytorget är glassarstället nummer ett för unga mediafenomen, designers, artister och andra coooooola människor.

Just den här bilden illustrerar något intressant – man skulle kunna se kyrktornet som en antenn, en kontakt till den andliga världen, en förhoppning om något annat, som i grunden bara bygger på vidskepelse, illusioner och längtan.

TV-antennen på den låga röda 1700-talsstugan signalerar en helt annan slags sökande. Ett sökande efter kontakt med den kända och okända omvärlden, Den vi trots allt kan relatera till i verkligheten, besöka, känna på, ta på. Dock är TV:n fortfarande en envägskommunikation, en icke-interaktiv megafon för de rika och mäktiga – en slags modern predikstol.

Inte långt från detta hus, knappt ett stenkast, finns i ett gammalt militärt bergrum numera den senaste generationen av sammanhangssökande representerat – Bahnhofs serverhallar. Internet, det första riktigt stora steget mot en global värld, där vi alla kan nå varandra, bara några knapptryck bort. I ett enda steg gjordes både kyrkor och TV fullkomligt obsoleta, otidsenliga, onödiga och undermåliga. Nu kan vi googla våra preferenser, förrätta vår bön framför skärmen (Plug & Pray) och fördjupa oss i den trosuppfattning vi känner för – på Wikipedia och allehanda hemsidor i ämnet.

Vad blir nästa steg i den här vandringen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s