8 april 2012

Blotvandring vid Uppsala Högar

Blotvandring vid Uppsala Högar

Så var det dags igen, för 13:e året i rad. Samfundet Forn Sed Sverige, före detta Sveriges Asatrosamfund, höll vårblot på påskdagen, vid Uppsala Högar. Traditionen påbörjades år 2000, till viss del för att fira statens och kyrkans åtskiljande vid millennieskiftet, och att vi då kommit ett stort steg närmare verklig religionsfrihet och sekularisering i Sverige. Tidigare samma vinter, alldeles runt millennieskiftet, hade vi haft diskussioner på vårt webbforum om att arrangera ett blot vid just Uppsala Högar, och när jag samma vår blev vald till ordförande i Sveriges Asatrosamfund, så blev mitt första förslag att faktiskt hålla detta blot – och det gjorde vi.

Det blev ett enormt mediahallå – vi blev omskrivna i UNT, GP, Expressen och ett antal andra tidningar, och fick både helsidor och uppslag. Så Sveriges Asatrosamfund satte verkligen den nordiska seden på kartan i och med detta offentliga evenemang. Och det fortsätter alltså alltjämt varje år, vilket är ett härligt bevis för dess allmängiltighet.

På denna bild ser vi blotföljet, en lång parad av hedningar, som samlats vid Gamla Uppsala Museum, för att sedan vandra till en plats bakom de stora gravhögarna, där vi hållit blot flera gånger förr. Vädret var nyckfullt, men gott att vara i för ett blot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s