Calle fotograf

Calle i en Citroën 2cv - x 30

Ordet ”fotografi” är grekiska och betyder att skriva – eller måla – med ljus. Och eftersom jag också har tecknat och målat hela mitt liv, så inspireras jag i mitt fotograferande av måleriet, och måleriet av fotograferandet. Mina kompositioner i fotograferandet är klart inspirerade av måleri, både i komposition och färger – och mina målningar är ofta på gränsen till fotorealistiska.

Jag förhåller mig till fotograferandet på samma sätt som till målandet också på ett annat sätt – allt är möjligt, och allt är tillåtet. Jag skapar gärna fritt och konstnärligt, älskar att trixa, retuschera, ändra, förvränga, gå utanför ramarna – det enda som räknas är resultatet, bilden.

Bentley

Jag har fotograferat sedan tidiga tonåren, på 1970-talet, och lärde mig då också mörkrumsteknik av en granne – som för övrigt arbetade som teknisk chef på Kodak. Lite overkill, kanske, men definitivt en bra början. Jag tillbringade en del tid i hans mörkrum som han hade i sitt garage.

Mitt fotograferande tog dock fart rejält 1981, då jag fick låna en Minolta systemkamera av en kompis – jag började då att ständigt släpa med mig kameran överallt, och plåta allt jag såg. Då plåtade jag mycket i svartvitt, framkallade och labbade själv. Mycket Tri-X och D-76 har passerat genom mina händer. Med tiden gick jag alltmer över till färgpositiv (dia), och min sista svartvita rulle framkallade jag 1992.

Calle leker med en docka

Mina viktigaste motiv var förstås mina vänner och andra i min närmaste omgivning, och en del lek med miljöer, men jag experimenterade tidigt med självporträtt, och använde mig av tekniska attiraljer som stativ och fjärrutlösare (på den tiden en gummiboll i änden av en lång slang, och i andra änden en pinne som man skruvade fast i avtryckaren – väldigt analogt).

Indien

Mina resor är väldokumenterade. När jag åkt till mer exotiska platser som Indien, eller för den delen New York, så har kameran alltid hängt med. Och det har alltid blivit stora mängder bilder. Första gången jag åkte till Indien, 1990, var jag där i fyra veckor och kom hem med 48 rullar diafilm. Dyrt. Men numera kan man ju bränna av hur mycket bilder som helst utan att det kostar nåt…

Calle i New York City

Jag fotograferade analogt i över 25 år, började nosa på digitalt 2002, men sedan 2006 har jag helt och hållet gått över till digital teknik. Den är mycket smidigare, och med modern utrustning blir bildkvaliteten bättre än någonsin. Den digitala fototekniken är idag överlägsen den analoga, på många sätt. Och utöver den rena kameratekniken ÄLSKAR jag Photoshop, och allt kul och kreativt man kan göra i datorn med sina bilder.

Gudinna med åtta armar

Fotograferandet har alltid varit en viktig del av min professionella verksamhet i det att jag alltid har sysslat med illustration, måleri, grafisk form och annan visuell gestaltning. I trycksaker behövs ofta bilder, och jag har även använt kameran för att dokumentera konstnärligt arbete, samt att jag använt foton som skissmaterial för mitt målande. Men mitt fotograferande har alltid framför allt varit ett uttryck för ren kärlek och passion till bildskapandet. Och jag tror att detta är orsaken till att jag fortfarande, efter 35 års fotograferande, tycker att det är väldigt roligt och lustfyllt. Jag har aldrig varit exklusivt professionell fotograf, dock har jag alltid fått uppdrag, och sålt en hel del bilder.

Fabula Storytelling Festival

Karaktären på mina uppdrag växlar rejält – från sex och naket till yoga, scenshower, porträtt och produktbilder. Jag har under flera år varit officiell fotograf för den återkommande berättarfestivalen Fabula Storytelling Festival, och under valkampanjen 2010 var jag officiell fotograf för Piratpartiet. Jag har även sporadiskt fotograferat på uppdrag från ett antal tidningar och tidskrifter.

Calle fotograferar piratpartister

Bilden här ovan skildrar en typisk fotosituation – i januari 2010 reste jag med Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge, och då vice partiledaren Anna Troberg, på en intensiv fototurné genom landet, för just Piratpartiets räkning. Vi skulle träffa och fotografera så många som möjligt av dem som låg särskilt bra till som riksdagskandidater, så att vi skulle kunna lägga ut bilder på (nästan) alla de som faktiskt blev valda. Så med min portabla studio i bagaget flängde vi från Sollentuna till Umeå, Sundsvall, Lund, Göteborg och tillbaka till Stockholm på fyra dagar – lite hysteriskt, men det fungerade. Bilden av mig här ovan är för övrigt tagen av Rick Falkvinge.

Pirater

Jag älskar att fotografera människor, inte minst min egen familj, förstås, som ofta får agera modeller. Jag har mitt alldeles egna sätt att fånga personligheten, karaktären, livet och lusten i varje unik individ. jag tycker om att knyta an till dem jag fotograferar, att leka och busa lite, men framför allt skapa trygghet, så att modellen kan slappna av och släppa fram sig själv. Jag är också bra på att läsa av folk, och hittar ofta ganska fort deras personliga karaktärsdrag.

Mina tre barn

Om motiven sen är familjemedlemmar, vänner, konstnärliga visioner eller professionella uppdrag – det går på ett ut, tycker jag. Dock blir det alltid bäst om jag kan knyta an till objektet/modellen på ett personligt plan, om jag hittar något att spegla mig i, något som slår an en ton av igenkännande i mig själv.

Michael Andréasson spelar trumpet

Min allra största passion inom foto är dock naket, sex och erotik. Mina första nakenbilder tog jag redan sommaren 1982, på en klippa på Långholmen i Stockholm, med en väldigt söt tjej som modell, och ett par av de bilderna håller fortfarande. Jag var redan då starkt inspirerad av flera av de stora fotograferna och konstnärerna, från Man Ray till Robert Mapplethorpe, från Jeanloup Sieff och Walter Hirsch till David Hamilton.

Jennie på stranden

Med åren har jag hittat min egen stil, ett eget uttryck. En kombination av explicit erotik, mjuk romantik och starka personligheter, i varierande blandning. Jag tycker om det poetiskt romantiska, gärna överjordiskt sköna, men samtidigt även det explicit erotiska, det köttigt fysiska. Det ska gärna dofta om erotiska bilder.

Naturälskare

Jag älskar att gestalta skönheten i nakna kroppar, glädjen och lusten i sexualiteten när den kommer i uttryck, inom varje enskild människa såväl som i mötet mellan två eller flera. Sex och kärlek kan vara det vackraste som finns, och jag tröttnar aldrig på att utforska ämnet. Och jag har en idé om att subjektifiera modellen/modellerna, snarare än att objektifiera dem. Att låta modellerna vara egna personligheter med egen vilja, där jag är ett inbjudet vittne, snarare än demonregissören som styr modellerna efter eget huvud.

Tillfredsställd kvinna

Detta intresse har lett till en mängd uppdrag åt allehanda tidningar, tidskrifter, sexualundervisningsmaterial och mycket annat – även en hel del privata uppdrag. De senare åren har jag fotograferat åt Aftonbladet, Expressen, Hennes, Vecko-Revyn, norska Cupido och Landstinget (LAFA). Och några till.

Erotiskt foto i media

Förutom de mer spektakulära mediauppdragen får jag också göra en hel del privata uppdrag – pojkvännen som ger bilder till sin flickvän, frun till maken, Secret box-foto till brudparet, och liknande. Och det är förstås väldigt inspirerande och roligt.

Fyra X Jennie som dansar

Men jag fotograferar förstås inte bara sex och naket. Jag älskar bilder av natur, vackra saker och miljöer, mat och dryck, bilar, abstrakta kompsitioner, människor, djur – Allt som lockar mitt öga, allt som väcker känslor intresserar mig. Att resa ger förstås alltid inspiration och tillfällen att fotografera, och många gånger har jag kommit hem från främmande länder med stora mängder filmrullar – eller fulla hårddiskar.

Grappakomposition

Prinsesstårta

Om du vill se mer av mina bilder, tycker jag att du ska besöka min hemsida Photo Gallery. Där hittar du ett hyfsat urval av bilder – både bilder gjorda på eget bevåg och bilder på uppdrag.

Vill du se mer av mina erotiska bilder, så är ett besök på Cirkus Eros förstås obligatoriskt. Sveriges vackraste erotiksajt, definitivt. Cirkus Eros är ett kärleksarbete, ett konstnärligt och pedagogiskt projekt som pågått i många år (sedan 1999), en sida som har gett upphov till massor av intressanta fotouppdrag, starka möten, en bok, våra kurser och en mängd annat intressant.

Men mina bilder letar sig in lite överallt – självklart på de allra flesta hemsidor jag administrerar, både egna och andras.

Och ja, det går alldeles utmärkt att anlita mig för fotouppdrag.

För mer info – kontakta mig via e-post – calle@rehbinder.se

Eller ring – 070-79 76 333

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s