Om År 50

Walter Hirsch BilderdagbokPå slutet av 1980-talet gjorde fotografen Walter Hirsch en fotografisk dagbok – en fotobok med en ny bild för varje dag under drygt ett års tid. Själva bilderna gjordes under ett års tid 1981-1982, och boken blev till 1988.

Min kära hustru Jennie arbetade under tre år som fotoassistent åt Walter, och då såg jag hans bok, blev väldigt inspirerad, och bestämde mig för att göra något liknande – fast bilderna skulle inte behöva vänta 7 år på publicering. Då föddes hemsidan År 44. Sidan fick detta namn eftersom jag bestämde mig för att min 43:e födelsedag var en bra startpunkt – det kommande året var ju rent logiskt det 44:e året i min levnadsbana, vilket gjorde det till År 44.

År 44

Jag satte upp en disciplin för mig själv under detta år – jag måste göra minst en bild om dagen. De skulle alltid vara liggande format, och jag fick inte heller ha mer än en bild på sidan – max en, hur många bra bilder jag än har tagit just den dagen. Just detta tänjde jag lite på genom att emellanåt ha separata sidor med extra bilder från vissa fototillfällen, men grundprincipen gällde ändå.

Dessutom gjorde jag det hela som en riktig dagbok. Jag skrev också en text till varje bild, eftersom jag tycker att ord och bild i kombination – lexivision – är den mest heltäckande formen av media. En bild säger mer än tusen ord, sägs det – javisst, men ett ord kan ibland säga mer än tusen bilder. Kombinationen av ord och bild är helt enkelt den optimala formen av kommunikation.

Det kan vara oerhört nyttigt, och kanske helt nödvändigt, att sätta upp den här typen av reglemente om man vill lära sig något ordentligt. Som med så mycket annat – det är när jag gör det som en disciplin, trots att jag egentligen inte har någon lust eller inspiration – det är då jag verkligen utvecklas.

Detta var alltså något som pågick från min 43:e till min 44:e födelsedag, under en period 2005-2006. Och jag höll verkligen disciplinen – missade inte en enda dag under hela året som jag höll på. Och det resulterade i att jag tog en jäkla massa riktigt bra bilder som jag annars inte skulle ha tagit.

Så nu kände jag att det var dags igen. Så från den 30 augusti 2011, då jag fyllde 49, gick jag alltså in i mitt 50:e år – därav det snarlika, men ändå nya namnet; År 50 – och tanken är att denna blogg ska nå sin kulmen på min 50-årsdag, den 30 augusti 2012. Om jag sen fortsätter vidare, det får framtiden utvisa. Nu tar jag en dag i sänder, ett år i taget.

Vassego!

3 svar till “Om År 50

  1. Ping: 22 maj 2012 | År 50

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s